Ο Αθέατος Σκηνοθέτης

2011, ντοκιμαντέρ, 67 λεπτά

Σκηνοθεσία: Νίκος Θεοδοσίου, Παραγωγή: ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ, 2011

Η σκηνοθετική ταυτότητα του Ροβήρου Μανθούλη μέσα από εικοσιπέντε «σημαδιακές» σκηνές.

————————

  • Σημείωμα του σκηνοθέτη

Η ταινία «Ο αθέατος σκηνοθέτης» δεν είναι ένα «πορτραίτο» του Ροβήρου Μανθούλη. Δεν περιλαμβάνει  καμία βιογραφική αναφορά , καμία πληροφορία για το έργο του. Επιδιώκει κάτι πιο ουσιαστικό: να αναδείξει την καλλιτεχνική ταυτότητα του δημιουργού μέσα από το ίδιο του το έργο.

Ο Ροβήρος Μανθούλης έχοντας συμπληρώσει μισό αιώνα κινηματογραφικής δράσης στη διάρκεια του οποίου  δημιούργησε ένα  τεράστιο σε όγκο (120 περίπου ταινίες) και κυρίως σε ποιότητα έργο – κυρίως  στο χώρο του ντοκιμαντέρ – θεωρείται σήμερα ένας από τους σημαντικότερους έλληνες σκηνοθέτες με διεθνή αναγνώριση.

Ο «αθέατος σκηνοθέτης» χρησιμοποιεί  εικοσιτέσσερα  αποσπάσματα από 15 ταινίες του που συγκροτούν ένα σώμα  «σημαδιακών», όπως τις χαρακτηρίζει ο ίδιος, σκηνών. Σημαδιακών  γιατί είναι αποκαλυπτικές τόσο για τον κόσμο μας όσο και για τον ίδιο τον δημιουργό.

Οι σκηνές δεν ακολουθούν κάποια χρονολογική σειρά. Φαινομενικά ασύνδετες αποκαλύπτεται ότι έχουν μια εσωτερική συνοχή καθώς η μια δίνει την σκυτάλη στην άλλη ή για την ακρίβεια ο ίδιος ο Μανθούλης μας μεταφέρει από τη μια στην άλλη οδηγώντας μας βαθύτερα στον κόσμο του κι έτσι στον κόσμο που μας περιβάλει.

Από την κινηματογράφηση μοναδικών  εθίμων , επιβιώσεων της αρχαιότητας, σε διαφορετικές γωνιές του πλανήτη μέχρι τις μοναδικές καταγραφές των μπλούζ στην Αμερική, από τις προφητικές σκηνές από το «Πρόσωπο με πρόσωπο» μέχρι το κυνήγι των ανταρτών στη Λατινική Αμερική ή το Μάη του 68, ο κόσμος ανασυντίθεται διαρκώς αναδεικνύοντας την αξία της κινηματογραφικής καταγραφής όχι μόνο ως ντοκουμέντου αλλά και μέσου γνώσης και φιλοσοφικού στοχασμού.

Ταυτόχρονα αυτές οι σκηνές είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές για τον τρόπο δουλειάς του Ροβήρου Μανθούλη, της κινηματογραφικής και ιδεολογικής προσέγγισής  των θεμάτων του, της διεισδυτικής ματιάς του και πάνω απ όλα της αντίληψής του για έναν ουμανιστικό κινηματογράφο. Ένα ξεχωριστό μάθημα κινηματογράφου.

Το τρέιλερ της ταινίας