Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή


Διεύθυνση Παραγωγής: ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΚΥΔΩΝΑΚΗΣ Ηχοληψία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ Διεύθυνση Φωτογραφίας: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΔΕΛΑΣ Μοντάζ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Σενάριο-Σκηνοθεσία: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ Εργαστήρια Εικόνας και Ήχου: CINETIC

Πρόκειται για μια εκτενή συνέντευξη του ΡΟΒΗΡΟΥ ΜΑΝΘΟΥΛΗ κατά τη διάρκεια της οποίας μιλάει για τη ζωή του, τις ταινίες και τα ντοκιμαντέρ που γύρισε, τον κινηματογράφο και το ντοκιμαντέρ ως τρόπο ζωής, τους ανθρώπους που γνώρισε και τους τόπους που επισκέφθηκε.

Το ταξίδι του ΡΟΒΗΡΟΥ ΜΑΝΘΟΥΛΗ στον κινηματογράφο άρχισε το 1957. Επί μισό αιώνα γύρισε 130 ταινίες σε όλο τον κόσμο, οι περισσότερες απ αυτές ντοκιμαντέρ. Στη ΓΑΛΛΙΑ αυτοεξορίστηκε το 1967 μετά την προβολή της ταινίας του «ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ», η οποία απαγορεύτηκε από τη Χούντα και έκτοτε ζει εκεί. Μετά την πτώση της Χούντας, ο ΡΟΒΗΡΟΣ ΜΑΝΘΟΥΛΗΣ το 1975 αναθέτει, από τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΡΤ, στην ομάδα της Cinetic την σειρά «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ». Μετά από 32 χρόνια, η εκπομπή συναντά το ΡΟΒΗΡΟ ΜΑΝΘΟΥΛΗ και συζητά μαζί του για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το ντοκιμαντέρ. Όπως λέει ο ίδιος: «Ρώτησα κάποτε τον ΕΝΤΓΚΑΡ ΜΟΡΕΝ, που γύρισε με τον ΖΑΝ ΡΟΥΣ το κλασικό στην ιστορία του ντοκιμαντέρ «ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ», τι είναι ο κινηματογράφος, αλήθεια; Ο ΜΟΡΕΝ, που είχε ονομάσει το κίνημα «cinema-verite», μου απάντησε: Είναι ο κινηματογράφος που ψάχνει αυτό που κρύβεται, πίσω από αυτό που φαίνεται. Με αλλά λόγια δεν αντιγράφει αλλά μεταγράφει τη ζωή, ψάχνει το παρασκήνιο της, τις κρυφές ρίζες της. Γι αυτό ονόμασα «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» την σειρά ντοκιμαντέρ που εγκαινίασα κάποτε στην ΕΡΤ».

Περίληψη από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ https://archive.ert.gr/24656/