ΤΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Τρία πρόσωπα της ελληνικής διασποράς στη Γαλλία. Τρεις εξ ολοκλήρου ανέκδοτες ταινίες για τρεις σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής διανόησης στο Παρίσι.

Οι δύο από αυτές τις ταινίες δημιουργήθηκαν στην προσπάθεια του Ροβήρου Μανθούλη να δημιουργηθεί ένα οπτικοακουστικό αρχείο στην Ελληνική κοινότητα του Παρισιού, μια προσπάθεια που δυστυχώς δεν βρήκε συνεχιστές. Έτσι μας μένουν μόνο τα σημαντικά ντοκουμέντα για την Μιμίκα Κρανάκη, συγγραφέα, από τους διανοούμενους πολιτικούς φυγάδες του πλοίου Ματαρόα και τον Κλεμάν Λεπίδη, τον εμβληματικό συγγραφέα της Μπελβίλ.  Η τρίτη ταινία διαφέρει από όλες τις άλλες. Αφορά τον έλληνα συγγραφέα που διέπρεψε στη Γαλλία, τον Βασίλη Αλεξάκη.  Είναι η πρώτη μιας πρωτότυπης πρότασης τηλεοπτικής σειράς μυθοπλαστικών ντοκιμαντέρ με τίτλο “Έξι συγγραφείς σε αναζήτηση προσώπων” που δεν βρήκε παραγωγό και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.


Μιμίκα Κρανάκη

1993, ντοκιμαντέρ, έγχρωμο, 40′

Η πανεπιστημιακή και συγγραφική ζωή της, μνήμες από το ταξίδι της στο Παρίσι με τους 150 υπότροφους του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας το 1945.


Κλεμάν Λεπίδης

1992, ντοκιμαντέρ, έγχρωμο, 40′

Η ζωή του στην Μπελβίλ, τη συνοικία των ελλήνων κατασκευαστών υποδημάτων στις δεκαετίες του ’30, 40, ’50. Το ξεκίνημα της συγγραφικής δουλειάς του, το ταξίδι στην Τουρκία και η αναζήτηση της “χαμένης πατρίδας” των γονιών του.


Βασίλης Αλεξάκης

1994, ντοκιμαντέρ, έγχρωμο, 45′

Ο σκηνοθέτης κινηματογραφεί ένα μυθιστόρημα σε εξέλιξη (συγκεκριμένα το γράψιμο του βιβλίου “Η Μητρική Γλώσσα” του Βασίλη Αλεξάκη) και το “συμπληρώνει” κινηματογραφικά.