ΤΡΕΙΣ ΤΟΠΟΙ

Σε αυτή την ενότητα περιλαμβάνoνται τρία ντοκιμαντέρ, τα μοναδικά διασωθέντα, από την πλούσια κινηματογραφική παραγωγή της πρώτης περιόδου του σκηνοθέτη, 1957-1967, και εξαφανισμένα για πολλά χρόνια. Τρείς τόποι από την μεγάλη περιπλάνηση στον Ελλαδικό χώρο και την ιστορία του με τους σταθερούς συνεργάτες τους της περιόδου εκείνης Φώτη Μεσθεναίο και Ηρακλή Παπαδάκη που μαζί με τους Γιάννη Μπακογιαννόπουλο και Ρούσσο Κούνδουρο αποτελούσαν την περιβόητη «Ομάδα των Πέντε» για την προώθηση του ελληνικού ντοκιμαντέρ.

Λευκάδα, Νησί των ποιητών

1958, ντοκιμαντέρ, ασπρόμαυρo, 10΄

Ιμπρεσιονιστικό ντοκιμαντέρ για το νησί του Βαλαωρίτη και του Σικελιανού (σύμφωνα με το μύθο, η Σαπφώ αυτοκτόνησε πηδώντας από ένα βράχο του ακρωτηρίου της Λευκάδας).

Η πρώτη ταινία του Pοβήρου Μανθούλη και το πρώτο ελληνικό λυρικό ντοκιμαντέρ.


Η Ακρόπολη των Αθηνών

1961, ντοκιμαντέρ, έγχρωμο, 20′

Μια μελέτη για τη δημιουργία της Ακρόπολης και των μνημείων της με τον μεγάλο αρχαιολόγο Γιάννη Μηλιάδη και μουσική του Γιάννη Παπαϊωάννου. Σε συνεργασία με τους Φ. Μεσθεναίο και Ηρ. Παπαδάκη.


Η πιο μεγάλη δύναμη

1963, ντοκιμαντέρ, έγχρωμο, 20′

Για την έννοια της κοινοτικής ανάπτυξης, γυρισμένη στα Ζαγοροχώρια και ιδίως στο Μονοδένδρι. Σε συνεργασία με τους Φ. Μεσθεναίο και Ηρ. Παπαδάκη.

Μεγάλο βραβείο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.